Smeding BV

Hulp nodig?

Bel ons: 0594 612 260 Whats app: 0654100107

Smeding BV

Inspectie NEN3140

Voor een keuring van elektrisch gereedschap NEN 3140 kunt u terecht bij Smeding B.V. Wij helpen u met de inspectie en keuring van uw elektrisch gereedschap en arbeidsmiddelen om ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Met onze keuring voldoet u aan de Arbowetgeving en wordt het risico op ongelukken en boetes geminimaliseerd.

Wat is NEN 3140?

Wanneer uw bedrijf voldoet aan de bepalingen van NEN 3140, voldoet u voor het aspect elektrische veiligheid ook aan de eisen die de ARBO wetgeving stelt. Om elektrische apparaten, verlengsnoeren etc. veilig te kunnen gebruiken schrijft NEN 3140 een periodieke inspectie voor. Deze inspectie bestaat uit een visuele inspectie en een inspectie door meting en beproeving.  

Waarom een jaarlijkse onderhoud en NEN3140?

De ARBO (arbeidsomstandighedenwet) stelt werkgevers onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van werknemers. De veiligheidsbesluiten uit de wetgeving van 1934 zijn opgenomen in de ARBO-wet. In de loop der jaren zijn ook installatie- en werkvoorschriften opgenomen in normbladen, waaronder NEN3140. De NEN3140 is in lijn met de ARBO-wet en is een handleiding om de principes van de ARBO-wet in de praktijk te implementeren. Dit alles om ongevallen zoveel mogelijk te beperken.

Tot de punten in de NEN3140 behoort de jaarlijkse periodieke controle en inspectie van onder meer elektrisch handgereedschap, verplaatsbare leidingen en verplaatsbare werktuigen. Tot de verplaatsbare werktuigen wordt ook de lasapparatuur gerekend. De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door daarvoor opgeleide personen en uitsluitend onder toezicht van een laagspanningsdeskundige.

De inspectie bestaat uit een visuele controle en een controle door meting of beproeving. Deze moet minstens eenmaal per jaar plaatsvinden en na iedere reparatie aan het primaire deel van de machine. De resultaten van een inspectie dienen te worden vastgelegd in een logboek of in een keuringsbewijs.

Wat doet Smeding B.V. tijdens de inspectie?

De NEN3140 vereist een jaarlijkse inspectie waarbij zowel een visuele controle als een controle door meting wordt uitgevoerd. Smeding B.V. verricht echter meer:

 1. Eerst wordt de machine onderworpen aan een proeflasproces om de laseigenschappen van de machine vooraf te controleren.
 2. Vervolgens vindt een functionele reiniging van de machine plaats. Stof en ijzerslijpsel worden verwijderd.
 3. Inspectie van diverse componenten zoals schakelaars, potmeters, slangen, reduceerventiel, waterpomp, aandrijfmotor, koppelingen etc.
 4. Mogelijke storingen en/of gebreken worden indien mogelijk ter plaatse hersteld, met het oog op het minimaliseren van de kans op afkeuring van de machine.
 5. Verificatie en zo nodig bijvullen van het koelsysteem van watergekoelde machines.
 6. Optische controle van leidingen, aansluitingen en de machine volgens NEN 3140.
 7. Metingen volgens NEN 3140. Dit omvat het meten van aardweerstand, isolatieweerstand en lekstromen.
 8. Controle van de conditie van de behuizing.
 9. Na de laatste inspectie wordt het proeflassen herhaald.
 10. Vastlegging van alle uitgevoerde handelingen in het logboek. De opdrachtgever ontvangt een overzicht van de uitgevoerde handelingen en de daarbij behorende resultaten.

NEN 3140 inspectie door Smeding B.V.

Smeding B.V. is gespecialiseerd in het repareren en keuren van alle merken lasapparatuur en bijbehorende artikelen: MIG, TIG en MMA apparatuur en plasmasnijders, met alle bijbehorende toortsen, autogeen las- en snijgereedschappen en alle typen verbruiksmeters.

Met het oog op een zorgeloze werking van uw lasapparatuur besteden wij veel aandacht aan reparaties en onderhoud. De door ons verrichte werkzaamheden kunnen op locatie worden uitgevoerd of in onze speciaal daarvoor ingerichte werkplaats in Leek. Indien u een gelijkwaardig vervangend lasapparaat nodig heeft, kunt u gebruik maken van onze huurmachines.

ISO- en VCA-voorschriften stellen steeds hogere eisen aan de expertise voor de service en het onderhoud van lasapparatuur. De optimaal geoutilleerde werkplaats van Smeding B.V. staat hiervoor garant. Daarnaast zijn al onze monteurs VCA gecertificeerd en gecertificeerd volgens NEN 3140.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Waarmee kunnen wij u helpen? Stel hier uw vragen
 • Eigen wagenparkSnelle en veilige bezorging
 • Snelle levertijdBezorgd binnen 3 werkdagen*
 • Topmerken op voorraadGegarandeerde kwaliteit
 • Service & adviesKlantvriendelijk sinds 1928
 • Opleidingen + kennisAltijd up to date
227,48
169,-
ex. BTW
Art: 410147