Smeding BV

Hulp nodig?

Bel ons: 0594 612 260 Whats app: 0654100107

Smeding BV

Historie

De opa en naamgenoot van huidige eigenaar/directeur Geert Smeding werd eind 18-eeuw geboren in Lettelbert, een klein dorp op de grens van Groningen en Drenthe. Hij was een zoon van de plaatselijke kroeghouder annex bakker, maar zag in geen van beide beroepen toekomstperspectief en werd smid.

 

Roaring twentys - de geboorte van een familiebedrijf

Toen er in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een smederij in het Friese Oostermeer te koop kwam, ging hij zich daar vestigen. Zijn vrouw Trientje Hasper, die van oorsprong uit Grootegast kwam, kon echter niet wennen in de Friese Wouden, dus toen er een smederij in Sebaldeburen ter overname werd aangeboden, heeft hij die in 1928 gekocht voor de aankoopsom van 4250 gulden. Het jaar 1928 wordt dan ook als officiële oprichtingsdatum gezien.

 

Na WWII - Smid & dorsbedrijf

Naast de smederij had Geert Smeding, samen met z’n zwager Riemer Hasper, een dorsbedrijf. In de jaren na de oorlog, op het hoogtepunt, was hij eigenaar van maar liefst drie dorsmachine. Omdat dit een arbeidsintensieve bezigheid was, met wel 20 mensen per machine, betekende dit in het seizoen dus al gauw zo’n 60 man personeel.

 

De jaren 50 - De start van het aardgastijdperk

In 1957 kwamen de eerste gasflessen van BENE-gas, hetgeen betekent BElgie NEderland Gas. Deze nieuwe markt - nog voor het aardgastijdperk - moest helemaal worden opgebouwd en die beginperiode waren het vooral de petroleumstelletjes en kolenkachels die vervangen werden door (schone) gaskomforen en gaskachels. De gasflessen-business werd uitgebreid met bulktanks en bulkauto’s voor grotere verbruiken. Deze bulktanks staan tegenwoordig nog steeds op plaatsen waar geen aardgasleiding ligt en/of waar de capaciteit van het aardgasnet onvoldoende is, zoals bij boerderijen of campings in de buitengebieden.

 

Sixties & Seventees - Waar gas is, is vuur

In 1967 werd de oude smederij afgebroken en werd er op dezelfde plek in Sebaldeburen nieuwbouw gepleegd. Geert sr. deed een stapje terug en ging met Trientje wonen in een huis naast het nieuwe pand. Zijn zonen Jaap en Jan namen de dagelijkse leiding over en Jaap ging met zijn gezin wonen in de nieuwe zaak.

Jan Smeding was een handelsman en hij bedacht dat daar waar gas wordt gebruikt, vaak ook vuur aanwezig is en daarmee kans op brand. Dus een handel in brandblussers werd opgezet. In 1977 resulteerde dit in een dealer-schap voor GLORIA brandblusapparatuur. Inmiddels is dit een volwaardige tak van het bedrijf, waarin dagelijks REOB-gediplomeerde monteurs op locatie de brandblusapparatuur en aanverwante zaken onderhouden.

 

De jaren tachtig - Generatie no. 3

Na zijn HTS-opleiding en studie bedrijfskunde kwam in 1987 Geert Smeding jr, zoon van Jaap, als derde generatie in het bedrijf. Jaap verhuisde met zijn vrouw Jannie naar Leek en Geert ging met zijn gezin wonen in het bedrijfspand in Sebaldeburen. Het assortiment gasflessen werd uitgebreid met industriële gassen. Eerst als afhaaldepot, maar in het jaar 2000 werd dit een hoofddepot van, toen nog Indugas, nu Praxair genaamd. Dit betekende dat alle andere Praxair gasdepots in Groningen, Friesland en Drenthe door Smeding beleverd gingen worden en dus ook een forse groei in zowel omzet als personeel.

Jan en Jaap deden een stapje terug en Geert werd begin jaren 90 officieel eigenaar van Smeding BV.

 

Vanaf 2002 - Ook lastechniek bij Smeding BV

In 2002 werd - een logische stap na de uitbreiding met industriële gassen - begonnen met lastechniek. Inmiddels is er de nodige kennis en een breed assortiment van lasmachines en lasbenodigdheden. In de jaren daarna groeide het bedrijf flink uit zijn jasje. Om meer ruimte te creëren waren Geert en zijn gezin al verhuisd naar een woning verderop in de straat, maar gebrek aan opslagcapaciteit en kantoorruimte bleef een probleem, dus in Sebaldeburen was de rek eruit. Groei zou op die locatie niet meer gerealiseerd kunnen worden en dus stagneren.

 

2007 - Nieuwe vestiging

Medio 2007 begonnen dan ook de eerste ideeën voor een geheel nieuwe vestiging en eind 2011 was de nieuwbouw in Leek een feit: Een modern kantoorgebouw met heel veel ruimte, een grote opslagloods, werkplaatsen voor lastechniek en brandbeveiliging, een grote opslag voor gasflessen en een moderne vulinstallatie met een opslagcapaciteit van 50.000 liter, waarmee het bedrijf aan alle veiligheidseisen voldoet.

 

11-11-11 | 11 uur 11

Na ruim 80 jaar vertrok Smeding BV uit Sebaldeburen en op 11-11-11 om 11 minuten over 11 heeft Geert Smeding de eerste 11 kg gasfles gevuld in Leek. Inmiddels is de lijn in het familiebedrijf voortgezet: Ook de zonen van Geert, Thom en Rob, zijn als vierde generatie werkzaam in het bedrijf.

 

Waarmee kunnen wij u helpen? Stel hier uw vragen
  • Eigen wagenparkSnelle en veilige bezorging
  • Snelle levertijdBezorgd binnen 3 werkdagen*
  • Topmerken op voorraadGegarandeerde kwaliteit
  • Service & adviesKlantvriendelijk sinds 1928
  • Opleidingen + kennisAltijd up to date
554,79
412,-
ex. BTW
Art: 410149