Rookmelderverplichting

Rookmelders worden verplicht in elk huis. Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping met een woonfunctie en in besloten ruimtes met een vluchtroute. 

Nieuwe wetgeving brandveiligheid

Op 1 juli 2020 werd in Nederland nieuwe wetgeving over brandveiligheid en -preventie van kracht, die onder meer voorschrijft dat vanaf 1 juli 2022 in alle woningen rookmelders geïnstalleerd moeten zijn. 

Vanuit het Bouwbesluit 2012 bestond deze verplichting al voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten die na 2003 zijn gebouwd. De overheid heeft rookmelders nu ook verplicht gesteld voor bestaande bouw van voor 2003. 

Volgens de aanpassing aan het Bouwbesluit moet een zelfstandige woning op iedere verdieping uitgerust zijn met tenminste één rookmelder. Een zolder die niet wordt gebruikt als verblijfsruimte hoeft geen rookmelder te hebben.

Bij éénkamerwoningen, zoals studentenhuizen, waarbij de woonruimte direct grenst aan de uitgang van een woonfunctie is een rookmelder ook verplicht.

Wijzigingen en verplichtingen nieuwe wetgeving

Zodra de nieuwe wetgeving op 1 juli 2022 wettelijk van kracht wordt, zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

  • Op iedere verdieping van een bestaande woning is een rookmelder verplicht die voorzien is van een CE-markering op basis van de productnorm EN 14604.
  • De rookmelder moet een levensduur hebben van 10 jaar. 
  • Iedere 10 jaar moet de rookmelder worden vervangen.

In tegenstelling tot nieuwbouw worden er geen eisen gesteld aan de projectering en doorkoppeling van de rookmelders. Ook hoeven rookmelders niet te zijn aangesloten op de elektrische voorzieningen. Er kan worden volstaan met rookmelders op batterijen. Bij nieuwbouw blijft de wet vrijwel identiek aan het Bouwbesluit 2012: een rookmelder aangesloten op netspanning en voorzien van een back-up batterij.

Rookmelders kopen bij Smeding

De rookmelders van Smeding voldoen aan de EN14604-norm en andere eisen. Bestel eenvoudig een rookmelder online voor de beste prijs met de hoogste kwaliteit. Advies nodig? Onze specialisten staan je graag te woord over brandveiligheid en het kiezen van geschikte rookmelders voor jouw woning.

Waarmee kunnen wij u helpen? Stel hier uw vragen